dilluns, 30 de maig del 2011

TUTORIA DIJOUS 3 DE JUNY: CANYA AMB EL TABAC!

31 DE MAIG: DIA MUNDIAL SENSE TABAC


Fa un temps, vaig veure un parell de companys de classe que, en sortir de l'institut, mentre esperaven l'autobús per partir cap a casa, encenien una cigarreta. Mem, com pot ser? Quins són els motius que fan que un al·lot es posi a fumar? Perquè maltracten el seu cos tan prest?

Davant d'aquest fet vaig decidir passar a Tutoria un petit qüestionari anònim per conèixer l'abast del "problema". Les dades obtingudes van resultar força interessants. Les qüestions més significatives foren les següents:
  • Has fumat alguna vegada:
- Si: 36 %
- No: 64 %
  • Fumes?
- No: 77 %
- Molt de tant en tant: 0 %
- Només els caps de setmana: 0 %
- Cada dia: 23 %
  • Estàs d'acord amb la nova llei antitabac que prohibeix fumar als espais públics tancats?
- Si: 68 %
- No: 32 %
  • Si ets fumador, ho notes quan fas esport?
- Si: 50 %
- No: 25 %
- De vegades: 25 %
  • El tabac perjudica greument la salut dels fumadors?
- Segur que si: 100 %
- Crec que si: 0 %
- Segur que no: 0 %
- Crec que no: 0 %

Malgrat el que pugui semblar a primera vista, crec que les dades són positives. La immensa majoria de classe NO FUMA i tots teniu ben clar que el tabac perjudica greument la salut. Segons les estadístiques, l'hàbit de fumar s'inicia entre els 12-14 anys i molts adolescents comencen a fumar perquè ho fan els seus amics. D'altres ho fan com una manera de revel·lar-se contra els adults, l'escola o la societat en general. I aquestes 4 persones de classe que fumen, perquè ho fan?

L'hàbit de fumar comporta conseqüències a curt i llarg termini. Quan es tenen 15 anys tothom es creu INVENCIBLE i les conseqüències a llarg termini, que per altra banda són les més preocupants, queden molt enfora. En canvi, les conseqüències a curt termini si que resulten ben aviat evidents. En la Tutoria d'aquesta setmana en xerrarem: dents grogues, mal alè, roba que fa mal olor, major probabilitat de desenvolupament d'acné, més greix als cabells...

Bé, doncs com sempre ACCIÓ / REACCIÓ. La tutoria d'aquesta setmana girarà al voltant del tabac. Donarem a conèixer el problema que representa el tabac per a la salut de les persones, tant per a les fumadores actives com per a les fumadores passives i intentarem contribuir a evitar que a 2n A ningú més s’inicii en l’addicció a la nicotina. I per aquells que ja s'han iniciat, els informarem sobre els recursos que els serveis sanitaris públics ofereixen per ajudar a deixar de fumar. En acabar l'exposició realitzarem l'experiment de la BOTELLA FUMADORA. A veure si ens surt bé. Els resultats són molt impactants...

ADRECES INTERESSANTS:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada