Fa un temps, vaig veure un parell de companys de classe que, en sortir de l'institut, mentre esperaven l'autobús per partir cap a casa, encenien una cigarreta. Mem, com pot ser? Quins són els motius que fan que un al·lot es posi a fumar? Perquè maltracten el seu cos tan prest?
Davant d'aquest fet vaig decidir passar a Tutoria un petit qüestionari anònim per conèixer l'abast del "problema". Les dades obtingudes van resultar força interessants. Les qüestions més significatives foren les següents:
Has fumat alguna vegada:
- Si: 36 %
- No: 64 %
Fumes?
- No: 77 %
- Molt de tant en tant: 0 %
- Només els caps de setmana: 0 %
- Cada dia: 23 %
Estàs d'acord amb la nova llei antitabac que prohibeix fumar als espais públics tancats?
- Si: 68 %
- No: 32 %
Si ets fumador, ho notes quan fas esport?
- Si: 50 %
- No: 25 %
- De vegades: 25 %
El tabac perjudica greument la salut dels fumadors?
- Segur que si: 100 %
- Crec que si: 0 %
- Segur que no: 0 %
- Crec que no: 0 %
Malgrat el que pugui semblar a primera vista, crec que les dades són positives. La immensa majoria de classe NO FUMA i tots teniu ben clar que el tabac perjudica greument la salut. Segons les estadístiques, l'hàbit de fumar s'inicia entre els 12-14 anys i molts adolescents comencen a fumar perquè ho fan els seus amics. D'altres ho fan com una manera de revel·lar-se contra els adults, l'escola o la societat en general. I aquestes 4 persones de classe que fumen, perquè ho fan?
L'hàbit de fumar comporta conseqüències a curt i llarg termini. Quan es tenen 15 anys tothom es creu INVENCIBLE i les conseqüències a llarg termini, que per altra banda són les més preocupants, queden molt enfora. En canvi, les conseqüències a curt termini si que resulten ben aviat evidents. En la Tutoria d'aquesta setmana en xerrarem: dents grogues, mal alè, roba que fa mal olor, major probabilitat de desenvolupament d'acné, més greix als cabells...
Bé, doncs com sempre ACCIÓ / REACCIÓ. La tutoria d'aquesta setmana girarà al voltant del tabac. Donarem a conèixer el problema que representa el tabac per a la salut de les persones, tant per a les fumadores actives com per a les fumadores passives i intentarem contribuir a evitar que a 2n A ningú més s’inicii en l’addicció a la nicotina. I per aquells que ja s'han iniciat, els informarem sobre els recursos que els serveis sanitaris públics ofereixen per ajudar a deixar de fumar. En acabar l'exposició realitzarem l'experiment de la BOTELLA FUMADORA. A veure si ens surt bé. Els resultats són molt impactants...
Una botella de plàstic de litre o de litre i mig, una tetina de biberó, cotó, una cigarreta, un recipient fondo, aigua, un cútter o punxó.
2.- Passos per a realitzar l'experiment:
1.Ompliu la botella d'aigua (tres quartes parts)
2.Introduiu un tros de cotó en el coll de la botella, de manera que el coll quedi totalment taponat (Caldrà assegurar-se que el cotó no es mulli)
3.Col·locau la tetina en la boca de la botella, de manera que quedi hermèticament tancada.
4.Col·locau la botella sobre el recipient (caldrà tenir en compte que en el recipient haurà de cabre l'aigua que conté la botella).
5.Tallau la part superior de la tetina i encaixau el cigarret encès.
6.Foradau la botella per la part de baix amb un punxó.
7.En foradar la botella, l'aigua sortirà i produirà el buit, de manera que s'aspirarà el fum del cigarret, per la qual cosa es reproduirà l'efecte de fumar. Deixeu que la botella vagi “fumant” el cigarret.
Quan aquest s'hagi consumit del tot, treieu la tetina i observeu el que li ha succeït al cotó.
Avui hem acabat de veure EL CLUB DE LOS POETAS MUERTOS. La impressió que he tingut és que a la majoria no us ha agradat...
Ara acabe de veure un comentari que qualqú ha escrit dient que ha estat molt intensa i que li ha agradat. Me n'alegro molt!!
Per jo és una pel·lícula inoblidable, un cant a l'alegria de viure, però potser m'he equivocat.
Potser és una pel·lícula dirigida a un públic més gran. Però com que soc caparrut, us demanaré un favor. Si teniu l'oportunitat, torneu a veure aquesta pel·lícula d'aquí 3 o 4 anys i ja em direu...
Avui és el dia. Els MANEL arriben a la sala gran del Teatre Principal de Palma per a presentar el seu nou treball: "10 milles per veure una bona armadura".
Jo no vaig tenir la sort d'aconseguir entrades; es van esgotar tot d'una, però l'altra setmana vaig anar a veure'ls a Mataró i que voleu que us digui, em van encantar. Va ser un concert mooooolt especial. (si PS, mooooolt especial...)
A classe hi ha uns quants seguidors dels Manel. Algú va aconseguir entrades? No m'heu dit res. Si sou dels afortunats que vau aconseguir entrades, gaudiu del concert...
...i vas veient coses pel món que t'estan agradant tant...
Els companys de Batxiller van mostrar un parell de cartells al LIPDUB on es podia llegir la frase "CARPE DIEM". Mentre veiem el lipdub, una companya de classe em va demanar que significaven aquestes paraules...
Mem, es vere que no sabeu que significa aquesta frase? Va ser el poeta romà Horaci qui la va expressar per primera vegada a l'Oda 1,11: "Carpe diem quam minimum credula postero" . Aprofita el dia, no confiïs a demà, no deixis passar el temps que se'ns ha brindat i gaudeix dels plaers de la vida deixant a un costat el futur, que és incert.
Avui dia podríem traduir aquesta frase com "APROFITA EL MOMENT", és a dir, aprofita l'oportunitat que tens al davant i no esperis a demà, perquè pot ser demà aquesta oportunitat ja no hi serà.
Doncs en la Tutoria d'aquesta setmana intentarem que tothom entengui aquesta frase tan curta però amb tant de significat. Reprendrem una coneguda secció de Tutoria, el CINEFORUM.
Aquesta setmana veurem la pel·lícula EL CLUB DE LOS POETAS MUERTOS. Vaig veure aquesta pel·lícula quan tenia la vostra edat i em va fascinar.
Sinopsi:
L'AcadèmiaWelton és una estrictaiprestigiosaescolaprivada situadaaVermont(NovaAnglaterra, EEUU).
Els al·lots quehiestudienpertanyena classes adineradesi el seu màxim objectiu és triomfaren el futur.Elnoucurscomptaamb una novetat, la incorporació del sr Keating, un professorde literatura i anticalumnedelcentre."Tradició,honor, disciplina,grandesa"sónels4pilarsde l'educació ques'imparteixen aquesta escolad'elit.PeròKeatingestàdisposatarompre,amb el seuspeculiarsmètodespedagògics,aquestsprincipis:volinculcaren els seus alumnesl'amorper lallibertatilarecercadelabellesacom a principalslímitsdel camíquecondueix ala realitzacióde l'ésserhumà.
Aquesta és una pel·lícula amb molts recursos i possibilitats. El compromís, la força dels sentiments, la creativitat que tots duem dintre, el triomf de la veritat sobre les aparences..., el sistema educatiu i de les institucions tradicionals, les relacions entre professors i alumnes, ensenyar a pensar, exercir una reflexió crítica... No us quedeu amb la simple anècdota d'un professorqueincitaelsalumnes apujarsobrelestaules.
Us deixe aquí el poema d'Alfred Lord Tennyson que els al·lots llegeixen en una de les reunions.
Mem, com pot ser que avui som dijous i ningú m'ha comentat res sobre la sortida a Eivissa de divendres passat? No ho entenc. No us va agradar? No us ho vau passar bé?
M'agradaria saber quina és la valoració que feu vosaltres de la sortida. M'agradaria saber què vau fer durant les dues hores lliures que vau tenir, què us va semblar Eivissa, què és el que més us va agradar...
Doncs això, en la tutoria d'aquesta setmana cadascú explicarà la seva visió de la sortida i l'analitzarem per tal de remarcar tant aquells aspectes que van anar força bé com certs comportaments i actituds que jo qualificaria com "millorables".
Com que a darrera hora tenim l'examen de Màquines i mecanismes (i tot sigui dit, avui us he vist prou verdets), la darrera part de la Tutoria la dedicarem a resoldre dubtes de darrera hora.
El passat 14 de maig es va celebrar el Dia Internacional del Comerç Just. Avui us deixe l'spot que va realitzar la Coordinadora Estatal de Comerç Just contra l'explotació infantil. Té uns anyets, però val la pena tornar-lo a veure...
El passat dijous vam tenir el privilegi d'assistir a l'estrena mundial del LIPDUB de L'IES BINISSALEM. Ara, ha arribat el moment que la Xarxa pugui gaudir d'aquesta petita obra d'art.
Què no? Trobeu que estic exagerant? Doncs jo crec que ha quedat molt bé.
Però aquest no era l'objectiu. L'objectiu no era que quedés més o menys bé. Es tractava de realitzar una activitat conjunta i passar una bona estona, i pels somriures de la gent, crec que tothom ho va passar mooooooolt bé.
I és que ja ho varem xerrar un dia. Quan compartim una direcció comuna i tenim clars els objectius, és molt més fàcil i ràpid arribar allà on volem
Pel mes de gener vam veure el primer capítol d'una nova sèrie que s'emetia per TV3: ELS POLSERES VERMELLES. La sèrie explicava amb humor i tendresa la relació que s'establia entre 6 al·lots d'entre 8 i 17 anys ingressats en un hospital, cadascun amb la seva malaltia i amb la seva manera de ser i d'afrontar la vida. Una història sobre l'amistat, sobre les ganes de viure i sobre la superació que ens va captivar a més d'un i que ens va enganxar a bona part de 2n A i també a unes quantes famílies de 2n A ;)
Total, que la sèrie s'ha convertit en tot un fenomen i nosaltres no hem quedat al marge. Aquest dilluns passat es va emetre el darrer capítol i crec que hem de tancar el cercle. Aquest dijous veurem tots junts el darrer capítol de la sèrie.
Ah, i pels seguidors de 2n A d'aquesta sèrie us diré que ja podeu dormir tranquils. Mireu el que he llegit avui a EL PERIODICO. Ja estan preparant la segona temporada dels POLSERES VERMELLES.
La música ha estat un dels punts forts dels Polseres. A cada episodi han sonat diferents cançons que han potenciat el missatge de la història i han ajudat a crear una atmosfera un tant especial.
Si t'han agradat aquestes cançons, estàs de sort. Tots els temes que han sonat els han incorporat a una LLISTA de l'Spotify que ja compta amb més de 5000 subscriptors. D'entre tota la música, dues peces han tingut especial rellevància. La primera és "El teu tresor" de Lluís Cartes.
La cançó parla, metafòricament, de tot allò amb el qual podem topar al llarg de la nostra curta vida. De tot allò que trobem, tant si ho busquem com si no; de tots els obstacles que hem de superar per a seguir endavant i del significat real, vertader i humà, que la vida representa. Si s'escolta amb atenció queda ben clar que l'optimisme de la lletra d'"El teu tresor" lliga perfectament amb la trama que la sèrie transmet.
Aquest tema no té videoclip, però us deixe un vídeo per escoltar-la i seguir la lletra...
La segona cançó important de la sèrie ha estat "Sense tu" de Teràpia de Shock. A més de sonar en un episodi, aquesta cançó ha capitalitzat, setmana rere setmana, les promos de la sèrie. Des que va sonar a la sèrie, el videoclip d'aquesta cançó ha duplicat el nombre de visites al Youtube, passant de 199.079 visites a prop de 400.000.